Formaldehyde

Formaldehyde

Onderzoek

Op 22 januari 2015 lanceerde het New England Journal of Medicine (NEJM) een onderzoek over de E-sigaret waaruit zou blijken dat in de damp van een E-sigaret grote hoeveelheden formaldehyde is gevonden. De media duikt er massaal bovenop en een ieder die het leest vormt zich een mening. De een neemt het klakkeloos voor de waarheid aan en blijft roken, de ander schrikt, stopt met dampen en gaat weer roken en diegene die al langer dampen en de slagen van de zweep inmiddels kennen, krijgen van hun omgeving weer vaker negatieve opmerkingen en heel veel vragen. Er is ook een steeds groter wordende groep die zeer kritisch naar dit soort onderzoeken kijkt en vooral dit onderzoek met een korrel zout neemt.

Maar uiteindelijk hangt het instituut welke dit onderzoek heeft uitgevoerd haar kwaliteitslabel aan de hoogste boom. En het New England Journal of Medicine publiceert slechte onderzoeken en zal daarom aan geloofwaardigheid verliezen. Dat is de keerzijde van de medaille. Alleen een breed uitgemeten publieke rectificatie kan misschien nog iets goed maken.

Het tijdperk waarin slechte, misleidende onderzoeken goed scoorden is voorbij. We weten inmiddels al veel over de E-sigaret en kunnen deze wankele, amateuristische onderzoeken en publicaties met gemak afketsen en met de grond gelijk maken. Er zal een einde komen aan deze flauwekul. De E-sigaret wint van de tabak sigaret op alle fronten! Al veel gerenommeerde instituten en professoren trekken gelukkig hun twijfels bij dit slechte onderzoek.

 

Formaldehyde onderzoek is niets waard

In grote lijnen is het eigenlijk eenvoudig uit te leggen. Je neemt een E-sigaret met variabele voltage en je zet daar een verdamper op met een standaard coil geschikt voor een voltage van 3,3 Volt tot 3,7 Volt maximaal. Vervolgens ga je daar 5 Volt doorheen pompen en dan hard roepen: formaldehyde in E-sigaret damp zoveel keer hoger dan in een klassieke tabak sigaret. Gelukkig werd er niet nagelaten ook te vermelden dat er bij lagere, voor deze verdamper normale voltages, geen schadelijke hoeveelheid formaldehyde werd gevonden.

Met andere woorden: we nemen een niet realistische setting en kijken of we formaldehyde kunnen laten ontstaan. Dat geen mens op deze planeet in staat is met deze setting te dampen, waren de onderzoekers even vergeten. Of was het een bewuste keuze? Of snappen ze niks van een E-sigaret? Vervolgens knoeien we ook nog een beetje met de verschillende vormen van formaldehyde en het verhaal is klaar voor publicatie. Alle anti E-sigaret organisaties, -bedrijven en regeringen wrijven in de handjes. Dit konden we goed gebruiken in de aanloop naar strengere regulering, wetgeving en verbod.

Dit onderzoek is te vergelijken met het 18 uur lang grillen van een biefstuk. Gaat u dat op eten? Zou u in staat zijn daar een hap van door de keel te krijgen? Het is eigenlijk lachwekkend wat men hier heeft gedaan maar aan de andere kant ook zeer triest. De nietsvermoedende wordt hier bang van en dit soort amateuristisch prutswerk zou daarom zwaar bestraft moeten worden.

Reactie van het Actiecomité voor dampers (Acvoda)

Reactie van de Esigbond

Reactie van E-cigarette-Research (Dr. Farsalinos)

 

Samengevat

Het zoveelste misleidende, slechte onderzoek. Dit keer opnieuw over formaldehyde in E-sigaret damp. Een lachwekkend onderzoek. Echter ook zeer triest. De strijd is nog lang niet ten einde, maar het begint steeds duidelijker te worden waarom dit soort berichten worden gelanceerd. Macht en geld gaan hand in hand en spelen de belangrijkste rol in deze game.

Elk gedegen onderzoek inzake de E-sigaret zal door iedere damper met open armen worden ontvangen. Laat daar geen twijfel over bestaan. Hoe meer we erover weten, hoe beter de toekomstige ontwikkelingen en als gevolg daarvan des te beter voor onze gezondheid. De gezondheid van de roker die met de E-sigaret een veiliger en minder ongezond alternatief in handen heeft. En dit alternatief laten we ons niet zomaar afnemen. Het zal tig duizenden levens redden en we gaan wat mij betreft massaal afscheid nemen van de klassieke tabak sigaret. Het proces wordt aan alle kanten geremd en verstoord, onder andere door dit soort amateuristisch onderzoek, maar de uiteindelijke winnaar wordt de E-sigaret. Dat is niet meer tegen te houden!

We willen dus allemaal maar één ding. Een gecontroleerde verdere ontwikkeling van de E-sigaret en een acceptabele wetgeving gebaseerd op gedegen en kwalitatief goed onderzoek. Bent u in staat vanuit uw professionalisme of werkzaamheid hieraan een bijdrage te leveren? Twijfel daar dan niet over en werk hieraan mee.