Temperatuur Controle Dampen

Waar gaat het eigenlijk om bij temperatuur geregeld dampen? Waar komt het idee vandaan? Waarom streeft men dit na? Wat zijn de voor- en nadelen? Is temperatuur geregeld dampen iets voor mij? Moet ik zo snel mogelijk overstappen op temperatuur geregeld dampen?

Vragen die we in dit artikel de revue laten passeren en helder trachten te beantwoorden zonder al te diep in de techniek te duiken.

Temperatuur Controle

De aanleiding voor Temperatuur Controle (TC)

Het idee om een temperatuur controle toe te gaan passen is mede ontstaan uit de verschillende onderzoeken en uit negatieve berichtgevingen via de media. We kennen allemaal de uitspraken zoals: “E-sigaret produceert formaldehyde” en “E-sigaret is ook kankerverwekkend”. Deze uitspraken kwamen steeds direct na het een of andere onderzoek naar buiten. Onderzoeken met een paar flinke adders onder het gras, wel te verstaan.

Hoe kan het dat er in verschillende onderzoeken toch kankerverwekkende stoffen zijn gemeten?

Deze schadelijke stoffen zijn natuurlijk niet in de E-Liquid gemeten maar in de daaruit ontstane damp. Dat is een belangrijk gegeven. Als E-Liquid verdampt verandert namelijk slechts de aggregaatstoestand van vloeibare vorm naar gasvorm of dampvorm. De inhoudelijke stoffen van de E-Liquid veranderen daarbij niet. PG blijft PG en VG blijft VG enzovoorts.

Waar komen die schadelijke stoffen dan vandaan?

Schadelijke stoffen in de damp van een E-sigaret kunnen slechts dan ontstaan wanneer de E-Liquid en dus de temperatuur in de verdamper te heet wordt. Met andere woorden de temperatuur van de gloeispiraal loopt zo hoog op dat er verbranding ontstaat in plaats van verdamping. Dit gaat gepaard met een ontzettend smerig smakende dryhit. We weten wat er gebeurd als stoffen verbranden. Denk hierbij maar aan de tabak sigaret. Door de verbranding van tabak ontstaan er allerlei nieuwe, oorspronkelijk niet in de tabak aanwezige stoffen, die gevaarlijk en kankerverwekkend kunnen zijn.

Een mens kan geen dryhit verwerken omdat het zo ontzettend vies smaakt. Machines die voor onderzoek worden gebruikt dampen rustig door zonder een kik te geven, ook als er sprake is van oververhitting in de verdamper. De gemeten hoeveelheden schadelijke stoffen bij oververhitting zijn weliswaar vele malen lager in vergelijking met de schadelijke stoffen in sigarettenrook, maar ze zijn gemeten. Deze onrealistische testresultaten zijn natuurlijk zonder aarzeling door de media opgepakt en wijd verspreid.

Dit heeft mede bijgedragen aan het idee en de ontwikkeling van temperatuur geregeld dampen. Met de onrealistische negatieve testresultaten waren we niet zo blij, echter een techniek die een dryhit kan voorkomen wordt natuurlijk met open armen ontvangen.

Temperatuur Controle

E-liquid koelt de gloeispiraal

Het is geweldig als de apparatuur in staat is de temperatuur te meten c.q. af te leiden en te reguleren, zodat er überhaupt geen te hoge temperatuur meer kan ontstaan. Vanaf 290 °C kan E-Liquid zich namelijk chemisch in haar consistentie veranderen in onder andere ook schadelijke stoffen.

De E-Liquid werkt eigenlijk als een soort koeling op de gloeispiraal of coil. Zolang er zich voldoende E-Liquid op de gloeispiraal bevindt kan de gloeispiraal niet roodgloeiend worden. De verdamping van de E-Liquid moet dus niet te hard gaan, want er zou daardoor onvoldoende E-Liquid toevoer kunnen ontstaan en dan gaat de temperatuur van de coil rap omhoog. De dryhit moet worden voorkomen door de temperatuur te controleren en te reguleren. Als er op een gegeven moment toch te weinig E-Liquid voorhanden is zal er minder damp ontstaan omdat de power wordt terug geregeld. De temperatuur van de gloeispiraal neemt daardoor af en zodoende wordt de temperatuur gereguleerd en de dryhit voorkomen.

Een bijkomend voordeel is dat wanneer er teveel E-Liquid aanwezig is, de temperatuur regeling merkt dat de ingestelde temperatuur niet snel genoeg bereikt kan worden. Op dat moment zal een kortstondige hogere temperatuur dan de ingestelde waarde worden toegelaten en de overtollige E-Liquid zal snel verdampen. Uiterst welkome voordelen van een ingenieuze technologische ontwikkeling.

 

E-liquid koelt de gloeispiraal

De gangbare weerstandsdraden die tot nu toe voor de gloeispiraal of coil worden gebruikt zijn helaas niet geschikt voor temperatuur geregeld dampen. Zo heeft bijna alles naast voordelen ook wel wat nadelen. Kanthal en Nichroom weerstandsdraad doen bij temperatuur geregeld dampen geen dienst meer. Kanthal en Nichroom worden toegepast vanwege de eigenschap dat de weerstand zich bij verhitten nagenoeg niet veranderd en dat is bij temperatuur geregeld dampen nou juist niet gewenst.

Voor temperatuur geregeld dampen hebben we weerstandsdraad nodig waarvan de weerstand bij verhitting wel aanzienlijk veranderd. De weerstandsverandering wordt gemeten en daaruit wordt de temperatuur afgeleid.
Momenteel zijn er 2 gangbare soorten weerstandsdraad in omloop die geschikt zijn voor het temperatuur geregeld dampen:

  • Nikkel
  • Titanium

 

Samenvatting

Temperatuur geregeld dampen is zonder enige twijfel weer een enorme stap voorwaarts. Het is een ontwikkeling die het dampen weer op een hoger en nog veiliger level brengt. Toch is er bij een bepaalde groep ook wel weer wat terughoudendheid. De dryhit voorkomen is absoluut welkom, maar het gebruik van allerlei nieuwe soorten weerstandsdraad om dat te kunnen bewerkstelligen roept vragen op. Vragen over de eigenschappen van deze weerstandsdraden en in hoeverre deze wel of niet bij gegeven omstandigheden een risico zouden kunnen vormen.